*

JussiAhde

Kaikki blogit puheenaiheesta Sähkötupakka

Viisi askia punaista norttia

Muistan kuin eilisen päivän kun 13 -vuotiaana taistelin tupakansavua vastaan. Teippasin olohuoneeseen menevän makuuhuoneeni välioven saumoja teipillä, estääkseni vanhempieni viiden askin punaisen nortin päiväannoksen savuja tulemasta huoneeseeni.

Tilanne on toinen kuin 70 ja  80 –luvulla jolloin tupakan haitoista ei paljoa huudeltu. Suomella on niinkin kunniahimoisen tavoite kuin päästä tupakkavapaaksi maaksi vuoteen 2030 mennessä.

Holhoamisesta on järki kaukana

Tällä viikolla uutisoitiin siitä, miten Royal College of Physicians kehui sähkötupakkaa vuosituhannen terveysinnovaatioksi.

Sähkötupakka on tutkitusti tehokas ja pienihaittainen korvaushoitotuote, joten maailmanlaajuisesti arvostettu lääketieteen ammattilaisten järjestö puoltaa sen käyttöä nikotiinivieroituksessa. THL:n pääjohtaja Juhani Eskola kuitenkin tyrmäsi raportin suoriltaan.

"THL:n viesti on, että sähkötupakointi on haitallista. Siitä on varma näyttö," sanoi Eskola. 

Vaikeuttaako eduskunta tupakoinnin lopettamista?

Tänään lähetekeskustelussa oleva hallituksen esitys tupakkalaiksi sisältää monia tiukennuksia sähkösavukkeita koskevaan lainsäädäntöön. Sähkötupakkaa käytetään ensisijaisesti tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä, ei liukumäkenä tupakointiin. On tyhmää hankaloittaa tupakoinnin lopettamista rajoittamalla turhan tiukasti yhtä tehokkaimmista vieroituskeinoista.

Viimeinen naula tupakoitsijalle jo valmiiksi varattuun arkkuun.

Sain inspiraation kirjoittamiseen tuttavaltani, joka jakoi facebook -seinällään viestin. Viestin, jonka jokaiseen lauseeseen voin yhtyä sataprosenttisesti.

Toimivaksi todettu tapa vaihtaa tupakointi parempaan

Artikkelin voisi aloittaa myös kysymyksellä: pääseekö tupakoinnista irti sähkötupakalla? Sähkötupakka on nykyisin kasvava tupakan korvaaja ja tästä kertoo esim. se että eri firmat ovat vaihtaneet tupakointikiellon koskettamaan lisäksi sähkötupakointia. Uusimmissa rafloissa saa nimittäin tuprutella tätä uutuustuotetta. 

Sähkösavukkeet - Ollako vaiko eikö?

Kysymys sähkösavukkeista on Avoimen Vaalikoneen kuumin peruna tällä hetkellä.

Pitäisikö sähkösavukkeiden myyntiä helpottaa lakimuutoksilla?

Tämän hetken noin 800 vastaajasta noin 70% haluaa sähkösavukkeiden myyntiin helpotuksia ja vastaavasti noin 30% ei sitä halua.

Kielletään turvavyöt ja turvatyynyt

“Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan autoilun seurauksena Suomessa loukkaantuu yli 5000 ihmistä ja kuolemia on vuosittain yli 200. Trafi ehdottaakin, että autoissa ei saisi olla mitään haittoja vähentäviä turvallisuusominaisuuksia, kuten turvatyynyjä tai turvavyötä. Trafin mukaan näin autoilua saataisiin vähennettyä ja sen aiheuttamia valtiollisia kuluja pienennettyä sekä ihmisten loukkaantumisia saataisiin vähennettyä.

Väärän tupakan kieltäjät

Onko mitään järkeä kieltää ratkaisua, joka poistaa suurimman osan ongelmasta? Tavallisesti ei. Sähkötupakan kohdalla tämä on osa virallista päihdepolitiikkaamme.

Mietojen ja vahvojen tupakkatuotteiden "tasaisesta haitallisuudesta"

Vuosikausia on väitetty, että tupakkateollisuuden aikanaan lanseeraamat keksinnöt, filtterit ja kevytsavukkeet, eivät olisi tehneet tupakasta lainkaan vähemmän vahingollista, vaan keuhkosyöpä- ja muut riskit olisivat niistä aivan samoja kuin vahvemmistakin merkeistä. Tämä on vaikuttanut myös politiikkaan siten, että jo ennen tupakkatuotteiden esillepanokieltoa kiellettiin käyttämästä tupakkatuotteiden nimissä ilmaisuja light (suom. kevyt) tai mild (suom. mieto).

Sähkösavuke oiva lääke tupakoinnin lopettamiseen

Tutkimuksen mukaan sähkösavukkeita käyttävät onnistuivat lopettamaan tupakoinnin 60 prosenttia "paremmin" kuin pelkän mielenlujuuden varassa olevat, tai muita vieroitushoitomuotoja käyttävät tupakoitsijat.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole kuitenkaan katsonut aiheelliseksi tehdä muuta kuin latoa barrikadeja sähkösavukkeita käyttävien eteen. Ilkeämielinen toteasi, ettei STM:ä kiinnosta kansalaisten terveys, vaan tupakka- ja korvaushoitobisneksestä imetyt verotulot.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä